بالاخره شرکت مایکروسافت پس از تجربه ی ناموفق ویندوز ویستا، نسخه نهایی ویندوز جدید خود را تحت عنوان ویندوز 7 در تاریخ 22 اکتبر 2009 روانه بازار کرد. این ویندوز از ارائه اولین نسخه های آزمایشی خود محبوبیت خاصی پیدا کرد و به موفقیتهای زیادی دست پیدا کرد.
مایکروسافت پس از ویندوز XP به دنبال ارائه ویندوزی زیباتر و دارای امنیت بسیار بالا بود، بنابر این ویندوز ویستا را روانه بازار کرد. اما ویستا مشکلاتی از قبیل کندی سرعت، عدم سازگاری با برخی نرم افزارها و سخت افزارها، و همچنین استفاده زیاد از منابع سخت افزاری مانند هارد، رم و سی پی یو را به همراه داشت که باعث نارضایتی کاربران از این ویندوز و بازگشت به XP بود. بنابراین در ادامه ویندوز 7 را ارائه کرد که اصلاح شده ی ویستا بود.
در اینجا با درنظر گرفتن چند معیار به معرفی مزیت های ویندوز 7 می پردازم:
سرعت بوت، Shot down و Hibernate
جهت راه اندازی سریع ویندوز 7، تعداد پروسه هایی که هنگام بوت شدن ویندوز بارگذاری می شوند، بهینه شده است؛ به عنوان مثال بلوتوث قبلا همزمان با راه اندازی ویندوز اجرا می شد، اما اکنون هرگاه به آن نیاز داشته باشید اجرا می شود. مجله PC Word در شماره جدید خود (اکتبر 2009) به بررسی ویندوز 7 پرداخته است و تست هایی بر رو کامپیوتر با مدل HP Pavilion a6710t در زمینه سرعت راه اندازی انجام داده است که نتایج آن جدول زیر است.
ویندوز |
64-bit |
32-bit |
|
زمان Shot down |
زمان Boot |
زمان Boot |
|
Vista |
9.1 |
55.2 |
54.5 |
Seven |
9.0 |
48.3 |
47.7 |
در مورد سرعت Hibernate باید بگم لپ تاپ من (VAIO, VGN-N365E 32-bit) با ویستا حدود 52 ثانیه و با ویندوز 7 حدود 14 ثانیه طول می کشد تا Hibernate شود! و پس از Hibernate شدن پس از فشردن دکمه Power با ویستا 36 ثانیه و با ویندوز 7 فرآیند راه اندازی مجدد حدود 26 ثانیه طول می کشد.
اگر این زمان ها را با XP مقایسه کنید، متوجه می شوید که 7 تقریبا در حد ویندوز XP سبک و سریع است.
زیبایی و ظاهر:
از نظر ظاهری 7 تقریبا شبیه ویستا است، اما تغییراتی نیز در آن ایجاد شده است. از جمله قابلیت ایجاد و استفاده ی راحت تر از Themeهای زیبا و متنوع می باشد. یکی دیگر از تغییرات ایجاد شده Taskbar است. در ویندوز 7 در قسمت Taskbar برای هر پنجره ی باز شده بجای یک نوار به همراه توضیح مختصر آن، فقط از یک icon استفاده شده است که اگر موس را روی آن نگه دارید می توانید پیش نمایشی از این پنجره و جزئیات آن را ببینید. می توانید icon مربوط به هر برنامه را جابجا کنید و یا آن را روی Taskbar بچسبانید، بگونه ای که اگر پنجره برنامه جاری را ببندید، این icon در جای خود باقی می ماند.
مورد دیگر اینکه برای پنجره های هم نوع فقط یک icon روی Taskbar ایجاد می شود و به این ترتیب می توان تعداد زیادی پنجره را همزمان باز و مدیریت کرد، بدون اینکه روی Taskbar با مشکل کمبود مکان برای برنامه ها مواجه شویم.
مدیریت فایل ها:
در ویندوز 7 محیط جدید به نام Library (کتابخانه) ایجاد شده است. که براحتی می توانید فایل ها و فولدرهای خود را دسته بندی کنید. این ویندوز بطور پیش فرض داری 4 کتابخانه ی Document، Pictures، Music و Video است و دیگر مهم نیست اطلاعات شما در کدام درایو یا فولدر است، با این قابلیت جدید کافی است به عنوان مثال عکس های خود را در کتابخانه Pictures اصطلاحا include کنید. با این کار همه عکس های خود را بصورت مجازی در یکجا جمع می کنید و امکان مدیریت مستقیم (Delete, Rename, Copy, …) را بر روی فایلهای خود خواهید داشت.
علاوه بر این قابلیت جستجو در هر درایو یا فولدر به سریعترین زمان ممکن صورت می گیرد و حتی در میان محتوای متن فایلهای Word، Html، Mp3 و ... عبارت مورد نظر شما را جستجو می کند.
سازگاری با انواع سخت افزار:
شرکت مایکروسافت ادعا نموده که مشکل شناسایی و نصب درایورهای سیستم را برطرف کرده است و نیازی به جستجو برای نصب آنها ندارید. تعداد درایورهای مورد شناسایی در ویندوز حدود ویستا 80000 بود که در ویندوز 7 این عدد بسیار افزایش پیدا کرده است و حتی کارت های گرافیک NVidia را نیز براحتی شناسایی می کند.
مصرف باطری:
|
یکی دیگر از فاکتورهای کارایی ویندوز
7
صرفه جویی در مصرف برق است. در واقع با این سیستم عامل جدید،
مایکروسافت تکنولوژی جدیدی را با هدف افزایش عمر باطری معرفی می
کند. یکی از موارد قابل اشاره در این راستا قابلیت کم نور شدن
صفحه نمایش است که مصرف باطری را کاهش می دهد. به طور پیش فرض
این ویندوز دارای 3 الگوی مصرف باطری است:
Power Saver،
Balanced،
High Performance
که مورد آخر را می توانید از طریق
Power options
در کنترل پنل فعال کنید. در شکل زیر نتایج یکی از تستهای
PC Word
برای عمر باتری آمده است.
نیازهای کم:
یکی از نکات برجسته ویندوز ۷ پشتیبانی از پیکربندی سیستم های ضعیف است. این امر در ویستا به خوبی محقق نشده است؛اگر چه هنوز حداقل های سخت افزاری برای ویندوز ۷ توسط مایکروسافت ارائه نشده است ولی این چنین به نظر می رسید که این سیستم عامل با حداقل ۵۱۲ مگابایت رم و ۱ گیگاهرتز پردازده و ۸ گیگابایت فضای هارد قابل اجرا شدن است که در مقایسه با ویستا تغییرات بسیار چمشگیری داشته است. نکته دیگری که ویندوز ۷ را نسبت به ویستا متمایز میکند حجم ویندوز پس از نصب است که به ۶ گیگابایت رسیده و نسبت به ویستا (حدود ۱۱ گیگابایت) تقریبا نصف شده است. از نکات جالبی که میتوان در مورد ویندوز ۷ به آن اشاره کرد این است که این سیستم عامل بر روی پردازنده های ATOM شرکت Intel نیز کار میکند؛ نمونه آن یکی از مدل های ACER Aspire One با ۱۲ گیگابایت هارد SSD و پردازنده ATOM N270 است.لازم به ذکر است که مایکروسافت سازگاری کامل ویندوز ۷ با هاردهای فلش (SSD) را تائید کرده است.
بهبود یافتن مدیریت شبکه: |
در ویندوز 7 شبکه ها براحتی شناسایی می شوند و از همه جالبتر اینکه می توانید فقط با یک کلیک روی آیکون شبکه، لیست شبکه های خود را ببینید و با کلیک بعدی به این شبکه ها متصل شوید و یا اتصال شبکه را قطع کنید!
نسخه های جدید نرم افزاری:
یکی دیگر از موارد جالب ویندوز 7 بهره گیری از نسخه های جدید Paint، Wordpad، Calculator، و همچنین .Net Framework 4 ، Internet Explorer 8، windows Media Player 12 و DirectX 11 است.
سازگاری با نرم افزارهای مختلف:
یکی از بزرگترین مشکلات ویندوز ویستا این بود که با همه ی نرم افزارها و بازیها سازگاری نداشت و این علت عمده ی بازگشت کاربران به ویندوز XP بود. خوشبختانه در ویندوز 7 این مشکل تا حد زیادی برطرف شده است. اگر روی فایل Setup نرم افزار خود راست کلیک کنید، گزینه ای با عنوان Troubleshoot Compatiblity ظاهر می شود و اگر روی آن کلیک کنید، بصورت مرحله ای شما را راهنمایی می کند تا مشکل سازگاری را برطرف سازید.