واژه " مودم " از ترکیب کلمات "modulator-demodulator" اقتباس شده است .از مودم برای ارسال داده های دیجیتال از طریق خطوط تلفن استفاده بعمل می آید.
تاریخچه :
تکنولوژی های انتقالی :
·FSK(Frequency Shift Keying)تکنیک مودمهای قدیمی : انتخاب فرکانسهای مختلف برای کاراکترهای مختلف با توجه به کد اسکی ASCII آنها. در FSK از یک فرکانس ( tone) متفاوت برای بیت های متفاوت استفاده می گردید. زمانیکه یک مودم متصل به ترمینال با مودم متصل به کامپیوتر تماس می گرفت، مودم متصل به ترمینال مودم، originate نامیده می شود. مودم فوق برای مقدار" صفر" ، فرکانس 1070 هرتز و برای مقدار" یک"، فرکانس 1270 هرتز را ارسال می نماید. مودم متصل به کامپیوتر را مودم Answer می نامند. مودم فوق برای ارسال مقدار" صفر" ، فرکانس 2025 هرتز و برای مقدار" یک" ، فرکانس 2225 هرتز را ارسال می کرد.با توجه به اینکه مودم های فرستنده و گیرنده از فرکانس های متفاوت برای ارسال اطلاعات استفاده می کردند، امکان استفاده از خط بصورت همزمان فراهم می گردید. عملیات فوق Full-duplex نامیده می شود. مودم هائی که صرفا" قادر به ارسال اطلاعات در یک جهت در هر لحظه می باشند half-duplex نامیده می شوند. دستگاهی با نام UART موجود در ترمینال بایت ها را به بیت تبدیل و آنها را از طریق پورت سریال (RS-232 Port) در هر لحظه ارسال می دارد
·PSK (Phase Shift Keying) برتر از تکنولوژی منسوخ FSK. انتقال اطلاعات در این مودمها بر پایه ایجاد اختلاف فاز در سیگنال ارسالی بر حسب کدهای اسکی ASCIIمیباشد.
·روش Quadrature amplitude modulation)QAM
·Asymmetric digital subscriber line)ADSL هر منزل و یا محل کار دارای یک کابل مسی اختصاصی بین محل مورد نظر و شرکت مخابرات مربوطه می باشد.ADSL قادر به حمل حجم بالائی از داده نسبت به سیگنال 3000 هرتزی مورد نیاز برای کانال های صوتی تلفن می باشد
بررسی لایه فیزیکی مودمها
اساس ساختمان یک مودم:
1.منبع تغذیه : وظیفه » تهیه ولتاژ مطلوب مورد نظر برای مدارات
2.واحد فرستنده : شامل
الف : مدولاتور (تلفیق کننده) : تبدیل اطلاعات و داده
های دیجیتالی به سیگنالهای آنالوگ.
ب: مدارات فیلتر ، ترکیب امواج و اضافه نمودن بیتهای
کنترلی به سیگنالهای دیجیالی حاوی داده ها در هنگام
ارسال.
3.واحد گیرنده : شامل دمدولاتور (تجزیه کننده) میباشد.سیگنالهای آنالوگ را دریافت و در واحد پردازش مدولاسیون(تلفیق) آنها را پردازش و داده های دجیتالی اصلی را بر میگرداند.
مودم به شبکه تلفن سوئیچینگ عمومی ( PSTN )وصل میشود.
رابطهای اصلی اتصال مودم :
عملیات Multiplex :
شیوه ای از به اشتراک گزاری کانالهای اطلاعاتی میان کاربران. ایجاد فاصله های زمانی خاص
میان کاربران.
روشمدولاسیون بایتی :
در این روش از ترکیب فرکانسها ، دامنه آنها و شیفت دهی فاز سیکنالها استفاده میشود. این
روش در مودمهای مدرن امروزی جایگاه خاصی دارد. در مودمهای قدیمی فقط تغییر فرکانس
در مدولاسیون صورت میگرفته.
لایه ارتباط داده ها در مودمها :
انواع استانداردهای مودمها :
مودم های کابلی
در برخی از کشورهای دنیا نظیر امریکا سالیان متمادی است که مردم از تلویزیون های کابلی استفاده می نمایند. تنوع شبکه های تلویزیونی و کیفیت تصاویر از مهمترین دلایل گرایش مردم به تلویزیون های کابلی است . مشترکین تلویزیون های کابلی دارای یک گزینه مناسب جهت اتصال به اینترنت می باشند مودم های کابلی با تکنولوژی DSL رقابت می نمایند.
ارزایابی کیفیت مودمهای سری 56k
بر طبق قواننین FCC همه سازندگان مودم باید این فاکتورها را همراه مودم به خریدار ارائه
دهند :
1.محدودیت های پهنای باند
2.میزان نویز پذیری در خطوط تلفن
3.(تکنولوژی) مبدل دیجیتال به آنالوگ
4.(تکنولوژی) مبدل آنالوگ به دیجیتال
5.نوع و شیوه پردازشها و قالب بندی داده ها
اکنون به بررسی جزئیات میپردازیم:
bit rate = bandwidth*(log2(1 + S/N))
53000 bps = (3000 Hz)*(log2(1 + S/N))
so the S/N must be at least 208545. SNR = 10 log(S/N) = 53.2 dB
quantization noise = (1/2^q)^2
if signal = 1, then S/N = 2^2q
2^2q = 3162.3
q = 5.81 bits
|
Flag |
Address |
Control |
Data |
FCS |
Flag |
# of bits |
8 |
8 or 16 |
8 or 16 |
variable |
16 or 32 |
8 |
مودم :
·آسنکرون(آنالوگ) : پهنای باند کوتاه . روش ارتباطی یک طرفه.دادهها را در قالب یک جریان متناوب از بستههای دادهای کوچک ارسال میکند
·سنکرون : معمولا در محیطهای leased-line مورد استفاده قرار میگیرند و در این تکنیک از مالتی پلکسرها برای برقراری ارتباط بین ترمینالها و سرورها و کامپیوترهای mainframe استفاده میگردد
اینترنت بدون کابل : در سال 1997 ، شرکت های نوکیا ، موتورولا ، اریکسون و Phone.com ، پروتکل (Wireless Application Protocol (WAP را ایجاد کردند. هدف از پروتکل فوق ارائه استاندارد لازم بمنظور پیاده سازی اینترنت بدون کابل بود.
VDSL : پهنای باند بسیار بالائی را ارائه و سرعت انتقال اطلاعات 52 مگابیت در ثانیه است . سرعت فوق در مقایسه با DSL ( حداکثر سرعت 8 تا ده مگابیت در ثانیه ) و یا مودم های کابلی بسیار بالا بوده و قطعا" نقطه عطفی در زمینه دستیابی به اینترنت از نظر سرعت خواهد بود. نقطه عطف قبلی، گذر از مرحله استفاده از مودم های با ظرفیت 56 کیلو بیت در ثانیه بهbroadband بود ( مودم های کابلی و خطوط DSL) .
مقایسه انواع DSL
نمونه های متفاوتی از تکنولوژی DSL تاکنون پیاده سازی شده است :
● Asymmetric DSL)ADSL) . .درمدل فوق بدلیل تفاوت سرعت دریافت و ارسال اطلاعات از واژه " نامتقارن " استفاده شده است . ماهیت عملیات انجام شده توسط کاربران اینترنت بگونه ای است که همواره حجم اطلاعات دریافتی بمراتب بیشتر از اطلاعات ارسالی است .
● High bit-rate DSL)HDSL) . سرعت مدل فوق در حد خطوط T1 است ( 1/5 مگابیت در ثانیه ) .سرعت دریافت و ارسال اطلاعا ت در روش فوق یکسان بوده و بمنظور ارائه خدمات نیاز به دو خط مجزا نسبت به خط تلفن معمولی موجود است .
● ISDN DSL)ISDL) . مدل فوق در ابتدا در اختیار کاربران استفاده کننده از ISDN قرار گرفت. ISDL در مقایسه با سایر مدل های DSL دارای پایین ترین سرعت است . سرعت این خطوط 144 کیلوبیت در ثانیه است ( دو جهت ) .
●Multirate Symmetric DSL)MSDSL ) . در مدل فوق سرعت ارسال و دریافت اطلاعات یکسان است . نرخ سرعت انتقال اطلاعات توسط مرکز ارائه دهنده سرویس DSL ، تنظیم می گردد.
● Rate Adaptive)RADSL) . متداولترین مدل ADSL بوده و این امکان را به مودم خواهد داد که سرعت برقراری ارتباط را با توجه به عواملی نظیر مسافت و کیفیت خط تعیین نماید.
● Symmetric DSL)SDLS ) . سرعت ارسال و دریافت اطلاعات یکسان است . در مدل فوق بر خلاف HDSL که از دو خط مجزا استفاده می نماید ، صرفا" به یک خط نیاز خواهد بود.
● Very high bit-rate)VDSL ) . مدل فوق بصورت "نامتقارن " بوده و در مسافت های کوتاه بهمراه خطوط مسی تلفن استفاده می گردد.
● Voice-over DSL)VoDSL) . یک نوع خاص از IP تلفنی است . در مدل فوق چندین خط تلفن ترکیب و به یک خط تلفن تبدیل تبدیل می شوند.